#Pro bono coaching

Fontosnak tartjuk, hogy a társadalmi felelősségvállalás jegyében mi is a legtöbb helyen segítsünk, így mostantól a We’re the stories támogatásával pro bono, vagyis díjmentes coachingra van lehetőség.

Olyan civil szervezetek, nonprofit intézmények, egyéb egyesületek jelentkezését várjuk, akiknek máshogyan nem lenne módjuk kipróbálni a coachingot, azonban kíváncsiak rá és szervezetüknél vagy magánemberként jól jönne ez a támogatási forma. Egyetlen egy kikötése van az ingyenes coachingnak: igazolnod kell, hogy valamelyik civil vagy nonprofit szervezethez tartozol!

Sajnos, a mai napig sokunk fejében zűrzavar lehet, hogy mit jelenthet pontosan ez a szó?
Mit csinál valójában a coach és mi történik a coaching találkozók alkalmával?
Maga a coaching támogatási forma viszonylag újnak számít Magyarországon, habár már két évtizede jelen van hazánkban és évről-évre egyre népszerűbb. Sok coach neve mögött megtalálhatóak azok a titulusok, mint: tanácsadó, mentor, tréner vagy a pszichológus elnevezés, így könnyen gondba eshetünk maga a coaching szó értelmezésénél. Ha te is így vagy vele, semmi gond!

A coaching élesen elhatárolódik a terápiától, és semmilyen esetben nem használ tanácsadói elemeket. Habár a sportpszichológiából ered a múltja, és vannak benne pszichológiai elemek, mégsem olyan, mint amikor egy pszichológusnál vagy.

A coachingban a jelen izgalmas dilemmáival, kérdéseivel foglalkozunk, ami hatással van a jövőre, akár egyén szinten nézzük, akár pedig csoportszinten.

Ha a coach mondja meg neked, hogy mit csinálj, azaz ő elképzelése szerinti megoldás lesz, és nem a tiéd, így az nem fog úgy beépülni, mintha saját magad jönnél rá a megoldásodra. Ebben segít neked a coach: hogy megtaláld saját magad, a saját hangod!

Ezért, ha eddig olyan coachnál voltál, aki megmondta mit és hogyan tegyél egy adott helyzetedben, esetleg minősített téged, akkor sajnos nem coachingban volt részed.

Mit csinálunk a coachingban?

Te jössz egy vagy több problémáddal, vagy dilemmáddal, amit nagyon meg szeretnél változtatni, viszont nincs rá megoldásod. Lehet az is, hogy kipróbáltál már sok mindent, de azok nem igazán működtek. A coaching folyamán a problémádból célt generálunk, és a találkozóink alkalmával ezekről fogunk beszélgetni. Kulcsfontosságú szerepet fog betölteni az önismeret, ami rávilágít bizonyos elakadásokra és további szemléletmódokra. Te fogsz leginkább beszélni és mesélni, a coach pedig kérdez, visszatükröz és támogat téged úgy, ahogyan neked jól esik. A coachingban nincsen ítélkezés, minősítés, címkézés. Egy olyan szakemberrel beszélgetsz, aki ítélkezésmentesen hallgat téged, figyel rád és segít neked abban, hogy minél hamarabb megoldódjon az a dolog, amit nagyon szeretnél, és ami rólad is szól. Mert coachingban azzal tudunk dolgozni, ami a tiéd, amiért felelősséget érzel, amiben van cselekvési jogköröd és amiért hajlandó vagy tenni.

Minden egyes közös coaching együttműködést megelőz egy pontos diagnosztika, ahol felmérjük a helyzetet és a hozott témádat, majd megbeszéljük hogyan tovább.

Miért van erre szükség? Mert lehet, hogy te tanácsot szeretnél kérni, azonban a coachingban nem ezt fogod kapni. Lehet, hogy más terület az, ami neked fog segíteni, pl: terápiára, vagy fejlesztő tréning, esetleg mentoring. Bármelyik mellett döntesz, ezekben is tudunk segíteni és a megfelelő szakemberhez leszel irányítva.

Az egyéni coaching találkozók általában 60 percesek, viszont a team coaching alkalmak ettől hosszabbak szoktak lenni. Időtartamban általában az egyéni coachingban 5-10 alkalom alatt már szép eredményeket lehet elérni, de ez nagyon sok mindentől is függ. Legfőképp attól, hogy te mennyit teszel bele a folyamatba. A team coachingoknál is hasonló a folyamat. Minden attól függ, hogy mire szerződünk, amit közösen határozunk meg.

Azt vedd kérlek figyelembe, hogy: A coaching egy nagyon szuper fejlesztési módszer, de nem jó mindenre!
A szakmailag jól képzett coach ezt az előzetes interjúbeszélgetések során fel tudja mérni, és segít neked a megfelelő irányt megtalálni.

Mire tudjuk használni a business coachingot?

 • Kommunikációs készségek fejlesztése
 • Asszertív kommunikáció
 • A munka és a magánélet egyensúly
 • Vezetőként a munkatársak motiválása
 • Saját motiváció
 • Új pozícióba kerülés miatti kihívások
 • Konfliktuskezelés
 • Karriertervezés
 • Stresszkezelés
 • Rugalmasság fejlesztése
 • Önbizalomhiány kezelése
 • Önismeret fejlesztése
 • Időgazdálkodás
 • Vezetői kompetenciák
 • Válság és krízis kezelése
 • Kényes vezetői helyzetek: kritikát adni, dicsérni, elbocsátani
 • és még sok minden másra …

Ki lesz a coachod?

Vincze Nikolett, ICF által nemzetközileg akkreditált ACC business and team coach,
tréner és készségfejlesztő, a We’re the stories társtulajdonosa és alapítója.

2017 óta foglakozik coachinggal, azon belül is business coachinggal. 2020-óta az International Coaching Federation (ICF) – amely a világ legnagyobb coach szervezete – Magyar Tagozatának elnökségi tagja. Nemzetközi ACC – ASSOCIATE CERTIFIED COACH -akkreditációját 2020-ban szerezte meg. Olyan vállalatokkal működött eddig együtt, mint az Aegon biztosító, a Budapest Bank, Lidl, Egyszülős központ, Down Alapítvány, Nem adom fel!, vagy a MagNet Bank. A coaching szakmát megelőzően 13 évig dolgozott kommunikációs területeken, ahol leginkább a PR és vállalati sajtó volt a fő munkaterülete. Coaching hivatását rendszeresen szupervízió mellett végzi, valamint szívesen vesz részt olyan tevékenységekben, ahol a kreativitás, a társadalmi felelősségvállalás, a környezet és állatvédelem kap főszerepet.

Mottója:
„Ha hiszel a változás adta lehetőségekben, annak óriási teremtő ereje tud lenni,
mindegy, hogy milyen titulus van a neved után írva.”

associate-certified-coach-acc