Segítség, utálom a kollégámat!

Vannak emberek, akikkel egyszerűen képtelenek vagyunk együttműködni. Számtalan dolog lehet, ami ezt kiváltja: az illető túl türelmetlen és erőlteti a saját véleményét, vagy szétszórt és képtelen a lényegre fókuszálni, esetleg apróságokon akadékoskodik, vagy éppen nagyon lassú és olyan dolgokon gondolkozik, amik lényegtelenek a megoldás szempontjából. Mindenkinek más a “nyomógombja”, amit ha megnyom a másik fél, azzal bekapcsol egy olyan ellenállást, amit utána nem lehet félretenni, vagy legalábbis nagyon nehéz.

Általában nincs lehetőségünk arra, hogy megválaszthassuk, kivel dolgozunk együtt, így előbb-utóbb eljön az a pont, amikor ezekkel a számunkra irritáló emberekkel is együtt kell működnünk.
De hogyan?

Az első lépés az, hogy megértsem saját magamat. Hogyan viselkedek én, mi a fontos számomra, mik az erősségeim és mi az, ami nehézséget okoz. Sőt, azt is érdemes megvizsgálni, milyen értéket képviselek mások számára és mik azok a tulajdonságaim, amivel felbosszantok másokat. Rengeteg személyiségteszt van, ami segíthet ebben.
Az egyik legismertebb ilyen a DISC kérdőív, ami a viselkedésre irányul, és négy szempont alapján határozza meg a típusokat: extrovertált/introvertált, kapcsolatorientált/feladatorientált. Az interneten ingyenesen elérhető verziója jó lehetőség azoknak, akik még sosem csináltak ilyet és kíváncsiak arra, hogy alapvetően hogy működnek.
Gyakran használják a Myers-Briggs Típuselméleten alapuló MBTI tesztet is, ami 16 személyiségtípust különböztet meg a következő szempontok alapján: extrovertált/introvertált, érzékelő/intuitív, logikus/érző, megítélő/észlelő. Ennek a tesztnek is van ingyenesen elérhető online verziója, ahol beazonosíthatjuk saját személyiségünket és megtudhatjuk, mik az adott típus legfontosabb jellemzői.

A legfontosabb alapszabály minden személyiségtesztnél ugyanaz: nincsenek jó és rossz személyiségtípusok. Minden egyes típusnak vannak erősségei és gyengéi, vagy inkább fogalmazzunk úgy, hogy mindenki valami másban jó. Ha a teszt alapján sikerül beazonosítani az erősségeimet, a jövőben tudatosan is építhetek rájuk. Nem érdemes azon gondolkozni, hogyan lehetnék más típus, de tudatosan lehet fejleszteni egy-egy hiányzó készséget.
Például ha a DISC kérdőív alapján “sárga”, extrovertált-kapcsolatorientált vagyok, akkor egy közös feladat során használhatom a lelkesítő, optimista hozzáállásomat, könnyen teremthetek új kapcsolatokat és nem fog nehezemre esni új, akár teljesen idegen emberekkel kommunikálni. Tudatában kell viszont lennem, hogy néha túl sokat beszélek és nem tudok a lényegre fókuszálni, valamint figyelmen kívül hagyom az apró részleteket. Érdemes tehát néha csendben figyelni a többiekre, és ha valaki számomra túlzott részletességgel beszél valamiről, őt is meghallgatni és fókuszálni arra, hogy meg is értsem miről beszél.
Ha pont az ezzel ellentétes “kék”, introvertált-feladatorientált típus vagyok, akkor alapos, precíz munkámmal és megbízhatóságommal tudom támogatni az együttműködést, garantálhatom, hogy egy fontos részlet felett sem fogunk elsiklani. Oda kell viszont figyelnem arra, hogy ne vesszek el teljesen a részletekben, és a lehetséges kockázatok megállapítása után nyitott legyek arra, hogy tovább lépjünk a megoldás felé.

Ha megértettem a saját működésemet, és már tudom, mi az, ami engem felbosszant, illetve hogyan hatok másokra, jöhet a következő lépés: megismerni a többi személyiségtípust. Az interneten fellelhető tesztek általában biztosítanak egy rövid leírást az összes személyiségtípusról, érdemes mindegyiket elolvasni, és megpróbálni beazonosítani a kulcsszereplőket, akikkel együtt kell dolgoznom. Könnyen lehet, hogy így az akadékoskodó kolléga mostantól más színben fog feltűnni, és elkezdem a megbízható, precíz oldalát látni. A fent leírt két példa (sárga-kék) jól mutatja, hogy az egymással ellentétes személyiségtípusok, melyek elsőre bosszanthatják egymást, igazából egymás legjobb partnerei a tökéletes eredményhez, hiszen az egyik pont abban a legjobb, ami a másiknak nehézséget okoz.

Természetesen az interneten elérhető ingyenes verzióknál sokkal alaposabb és részletesebb a képzett trénerek által vezetett DISC, vagy MBTI. Ezek során a saját működésünkről is sokkal több információhoz juthatunk, illetve részletesen megismerhetjük a többi személyiségtípust. Ezek alapján sokkal jobban megérthetjük, miért irritálnak bizonyos emberek, és tudatosíthatjuk a jó tulajdonságaikat. Megtanulhatjuk azt is, hogyan hatnak az egyes típusok egymásra, kinek mi a “nyomógombja”, és mire kell odafigyelni ahhoz, hogy hatékonyan, mindenki igényeit szem előtt tartva tudjunk egymással kommunikálni. A sikeres együttműködés kulcsa pedig az, ha felismerjük saját hiányosságainkat és beazonosítjuk azokat az embereket, akik ebben sokkal jobbak nálunk, és ahelyett, hogy bosszankodnánk a viselkedésükön, direkt megkeressük őket azokban a helyzetekben, ahol az ő erősségeikre van szükség. Így lesz az idegesítő kollégából szövetséges – így válunk mi magunk is együttműködő partnerré a többiek számára.

A cikk szerzője: